Групи и програма на мачовете от Евро 2012

Публикувано на: 2012-06-05

Европейското първенство по футбол 2012 година ще се проведе в Полша и Украйна. То е едно от най-големите футболни събития този сезон, очаквано с нетърпение от всички запалянковци. Шампионатът ще бъде открит на 8 юни с двубоя Полша – Гърция. Носителят на трофея ще стане известен след финалния двубой на 1 юли, който ще се проведе в Киев. Претендентите, които започват надпреварата, са 16. От тях 14 преодоляха квалификационните групи, а останалите 2 са домакините Полша и Украйна. От следващото европейско първенство 2016 година регламентът се променя и ще има по 24 участващи нацинални отбора.

Националните отбори, които ще участват в първенството са следните: домакините Полша и Украйна; победителите в квалификационните групи – Германия, Русия, Италия, Франция, Холандия, Гърция, Англия, Дания; най-добрият втори отбор от квалификациите – Швеция. Четири отбора трябваше да изиграят плейоф – това са Хърватия, Чехия, Ирландия и Португалия.

Всички участници на Евро 2012 бяха разпределени в 4 групи с по 4 отбора. Регламентът е следният: отборите, завършили на първо или второ място, продължават на четвъртфинал, а останалите два напускат надпреварата. Фазата на директни елиминации се състои от четвъртфинал, полуфинал и големият финал, в който ще бъде определен новият европейски шампион. Всички мачове ще се изиграят в 4 украински града – Киев, Донецк, Харков и Лвов, и 4 полски – Варшава, Познан, Гданск, Вроцлав.

В първа група място намериха отборите на Полша, Гърция, Чехия и Русия. Фаворити на букмейкърите за класиране са Русия и Полша, но и другите два отбора не бива да бъдат отписвани в никакъв случай – все пак Гърция са шампионите от 2004 година, а Чехия не са пропускали европейско първенство от 1992-ра година. Ето и програмата за мачовете, които ще се изиграят във Варшава и Вроцлав:

Група А

8 юни
Полша – Гърция
Русия – Чехия

12 юни
Гърция – Чехия
Полша – Русия

Чехия – Полша
Гърция – Русия

В може би най-оспорваната втора група попаднаха отборите на Холандия, Германия, Португалия и Дания. Фаворити за класиране на букмейкърите са Германия, които са отбора с най-много участия на европейско първенство – цели 10, и Холандия – световните вицешампиони. Мачовете от групата ще се проведат в Харков и Лвов на следните дати:

Група B

9 юни
Холандия – Дания
Германия – Португалия

13 юни
Дания – Португалия
Холандия – Германия

17 юни
Португалия – Холандия
Дания – Германия

В трета група бяха разпределени националните отбори на Испания, Хърватия, Ирландия и Италия. Тук има два ясно открояващи се фаворита – настоящите европейски и световни шампиони – Испания и един от традиционно силните отбори от стария континент – Италия. Ирландия се класираха за втори път на такъв форум след първенството 1988 година, а този път ще се опитат да стигнат фазата на директни елиминации. Срещите от групата ще се изиграят в Гданск и Познан. Ето и програмата:

Група C

10 юни
Испания – Италия
Ирландия – Хърватия

14 юни
Италия – Хърватия
Испания – Ирландия

18 юни
Хърватия – Испания
Италия – Ирландия

Четвърта група се състои от тимовете на Англия, Франция, Швеция и Украйна. Според букмейкърите най-големи шансове за класиране имат Англия и Франция, които обаче напоследък нямат много добри резултати в големи първенства и това определено ще им даде още по-голяма мотивация за предстоящия европейски шампионат. Домакините от Украйна, които ще направят своя дебют на такова първенство и Швеция също имат своите шансове и могат да поднесат изненади. Двубоите от четвърта група ще се проведат в Киев и Донецк със следната програма:

Група D

11 юни
Франция – Англия
Украйна – Швеция

15 юни
Украйна – Франция
Швеция – Англия

19 юни
Англия – Украйна
Швеция – Франция

Очакват ни 31 много интересни и успорвани двубоя между топ европейски отбори, а след изиграването им ще стане ясен новият европейски шампион. За всички футболни фенове остава да се насладят на първокачествения футбол и да стискат палци на своите фаворити.