Лъвове срещу Шахматисти в битка за ЕВРО 2016

Публикувано на: 2014-10-10

 

bg-2014

Българските “лъвове” и хърватските “шахматисти” излизат един срещу друг тази вечер на стадион Васил Левски в битка за Европейското първенство след две години. Може да се кажe, че хърватите са щастлив съперник за нас, защото последният път, когато бяхме в една група с тях, бе и последният случай, в който се класирахме за голям форум – Европейското през 2004 г. Тогава българите спечелиха домакинския си мач пред пълни трибуни на Националния стадион с 2:0. Сега букмейкърите смятат, че е по- вероятно да не спечелим. Bet365 определя Хърватия като фаворит в срещата с 2.25 коефициент, докато българите получават 3.70. Това от друга страна може да ни радва, защото една евентуална победа на Лъвовете ще зарадва с още по- голяма печалба многото заложили за тях.

Какво можем да кажем за съперника? Добрата новина за нас е, че водещият бранител на хърватите Деян Ловрен най- вероятно ще пропусне двубоя. Дефанзивната част от играта може да се окаже проблемна за гостите. За сметка на това, класата на играчите напред е безспорна. Лука Модрич, Иван Ракитич, Матео Ковачич, Иван Перишич и Ален Халилович са звездите на Хърватия в халфовата линия и фланговете. Марио Манджукич е водещото име в нападението на хърватите, а опитният Ивица Олич дава отлична алтернатива.

Факт е, че сме спечелили последният си домакински мач срещу хърватския национален отбор, но това бе преди повече от 10 години и оттогава много вода изтече. През 2002 г. в българския състав грееха имената на много големи футболисти, докато сега нямаме нито един играч в Топ 5 първенствата. А хърватите имат една страхотно поколение с класни играчи на всеки пост. Гостите играха на Световното в Бразилия, където бяха ограбени в мача на откриването срещу Бразилия от съдиите, което им предопредели съдбата да отпаднат. Истината е, че като индивидуалности Хърватия в момента разполагат с много по- качествения състав. Можем само да се надяваме публиката на Васил Левски и колектива, който оформи Любо Пенев да ни помогнат да вземем нещо.