Уругвай – Парагвай (финал на Копа Америка 2011)

Публикувано на: 2011-07-22

След редица напрегнати футболни срещи най-накрая стана ясно кои ще са двата отбора, които ще се класират за финала на Копа Америка, това са Уругвай и Парагвай.

Отборът на Уругвай

След безспорната победа на “урусите” над Аржентина, както и победата над Перу с 2 – 0, Уругвай се класира на момента за финала на Копа Америка.

Мачът, който се разигра с Перу се оказа доста непредсказуем. Срещата се проведе в Ла Плата, а отборът на “небесносините” показаха за пореден път на какво високо ниво се намира отборът.

Само за 5 минути Луис Суарес отбеляза два гола. Отборът на Перу съвсем се предадоха след като Хуан Мануел Варгас  получи червен картон и се наложи да напусне срещата.

Отборът на Уругвай е на равно по постижения на титли с отбора на Аржентина. Печелил е 14 пъти турнира Копа Америка.

Най-отличителното за отбора е, че е печелил първо място в първото световно първенство по футбол през 1930 година. През 1924 година и 1928 година печели и два футболни турнира.

Отборът на Парагвай

Какъв по-голям късмет от това да отидеш на финал в турнир без дори да си отбелязал гол. Именно това се получи с отбора на Парагвай, които не отбелязаха нито един гол от началото на Копа Америка. Дали на късмет или на нещо друго “гуараните” не вкараха гол на своя противник Венецуела на полуфинала.

Цели 90 минути не се случи нищо интересно на терена след което се наложи отборите да изпълняват наказателни удари, където може да се каже, че Парагвай имаха по-голям късмет.

Футболистите от отбора на Парагвай са участвали общо 32 пъти на турнира Копа Америка, но за тяхно съжаление са го печелили едва два пъти. В Атина на Олимпиадата през 2004 година парагвайците стигат до второто място. През 1986, 1998 и 2002 година на Световните първенства отборът стига до три осминафинали.